Nog een paar leuke herinneringen

Bezoek aan de Vuurtoren:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan was er ook nog het Natuurkundig museum
 

In een grote bak  is de zeebodem van de Noordzee nagebouwd, vol met leven.

Het museum is van Rijkswaterstaat en geeft een goed inzicht van het vele werk wat verricht wordt om het "Wereld Erfgoed" in stand te houden. De Noordzee is op de eilanden erg grillig en te gevaarlijk om er in te zwemmen. Door grote onderstromen spoelt er op Ameland regelmatig iets aan en soms zijn het hele grote dieren, waaronder walvissen Een skelet van een aangespoelde walvis hangt in het museum.

 "De gouden eeuw van Ameland".
Omstreeks 1719 begonnen de Amelanders zich met de walvisvangst te bemoeien. De vele commandeurshuisjes in Hollum, Ballum, Nes en Buren herinneren nu nog aan de welvaart, die deze activiteiten voor Ameland met zich meebrachten. Ook het jutten was in de 18e en 19e euuw een belangrijke bron van inkomsten. De meeste walvissen (151) werden overigens gevangen door Amelander commandeur Barend Hansz. De eilander walvisvaarders, veelal afkomstig uit Hollum, en in mindere mate van Ballum, Nes en Buren, zijn van grote invloed geweest op de lokale economie van Ameland.
Nog steeds zijn de z.g.n. commandeurswoningen op het eiland duidelijk aanwezig. Ook de vele monumentale grafstenen op de begraafplaatsen herinneren aan deze tijd. De welstand die hieruit blijkt, is illustratief voor de toenmalige walvisvaart.
Eén van de bekendste commandeurs van Ameland is Hidde Dirks Kat. Zijn beeld staat in Hollum voor verzorgingshuis De Stelp. Hij beschreef zijn reis naar Groenland in zijn ‘Dagboek eener Reize ter Walvisch- en Robbenvangst, gedaan in de jaren 1777 en 1778’. Kat kwam vast te zitten in het ijs. Hij maakte een barre tocht over het ijs en overwinterde met een deel van zijn bemanning bij de Eskimo's. Na dit avontuur woonde Kat in Hamburg maar was regelmatig op Ameland. Hij overleed in 1824 en ligt in Hollum begraven.
 

     
De Bedstede

 

 

         

 En dan was er altijd nog zee, zand en duinen.

.